2014. augusztus 27., szerda

Régóta akartam már írni arról, hogy munkám során sok telefon megfordul a kezemben és sokszor érzem úgy, hogy valami kimaradt a tesztekből...

Ezt pedig leginkább a saját (egyik) hobbimon, a mobilos fotózáson mutatnám most be. Igen, mobilos fotózás. Van, aki szerint ez a két szó egymás mellett már eleve szentségtörés. Én viszont szeretem, hogy mindig nálam van, nem kell rá készülni, szívesen eleffektezgetek a buszon, metrón ülve, stb. Nyilván nem úgy gondolok én sem erre a dologra, hogy biztos az évszázad természet- vagy sajtófotóját fogom így megalkotni (bár elvileg nincs kizárva ;-)

Szóval jönnek az újabb és újabb telefonok, néha már csak ráncfelvarrott modellek (Samsung S4-S5, LG G2-G3, Huawei Ascend P6-P7, Sony Z1-Z2) és biza nem mindegyik utód jobb az elődjénél. Pl. fotózás terén. Hiába esküsznek meg rá a gyártók és hiába drágábbak is.

Igen, ez elég szubjektív terület, mondhatni nagyon ízlés kérdése, de megfelelő mérésekkel, referenciaképekkel mégis mérhetőbbé tehető, mint sokszor a processzor-teljesítmény a szintetikus benchmark appokkal.

Mutatok példákat. Nap mint nap használom a gsmarena.com-ot egy-egy (crash reportban beeső) készülék visszakeresésére. Eléggé rejtett feature-e ennek az oldalnak, hogy a fotó és videó képességek részben, a nyers specifikációs adatok után ott van egy-egy link, miszerint "Check quality..."

Ez után pedig jön a kánaán. Gyakorlatilag majdnem az összes, gsmarena-n listázott készülékkel csináltak képeket 3 referencia poszterről, és ezeket lehet egymás alatt, kinagyítva megvizsgálni. Mindenféle aberrrácót, zajt, stb-t jól szemügyre lehet venni.

Igen, mesterségesek a körülmények, de legalább azonosak. És igen, a HDR képességről, vakus működésről, az automata fokúszálás sebességéről, semmi információt nem kapunk így.

Én most csak kiragadnék pár összehasonlítást (katt a nagyobb képekért).

LG G2 vs. G3 (számomra teljesen egyértelműen a G2 a nyerő):



Samsung Galaxy S4 vs. S5 (itt az első képen jól látható, hogy az S4 szoftveresen túlságosan belecsal a kontrasztba, vonalélességbe, de az alap felbontás szerintem jobb, ami főleg a középső képen látható a C betűnél, valamint a színek is jobbak, legalábbis a referencia kép alapján az a sárga bizony élénkebb sárga kéne legyen, és az S4 lőtt közelebb hozzá):



Samsung Galaxy S III vs. LG G2 (itt pedig nem is annyira a képminőség mint az ár-érték arány átgondolása az érdekes):



Az agyon ajnározott, több mint 20MP-es Sony Z2 képminősége kritikán alúli (ismét a ma már egyételműen öreg, és rendes üzletben, rendes garanciával már 68000 Ft-ért kapható Galaxy S III-hoz képest is):



Hasonlóan extrém összehasonlítás a Samsung Galaxy S3 vs. S4 vs. LG G3 (!!) videós összehasonlítása. Nézzétek a háttér anyagának textúráját (csak S3-on látszik), vagy a fülke hátsó tartópántja körüli MPEG-es kásásodást (igen ez bitmélységi probléma, de nem várnánk hogy a 2 évvel régebbi lesz a jobb):


(Megjegyzés: A fenti képeken látható hogy a 2. tesztképet újabb modellek esetében, pl. LG G3 és Sony Z2, már frissebbre cserélték, de nem gondolom hogy az eredetik minősége egymáshoz képest jelentősen eltért volna.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése