2016. augusztus 9., kedd

Na persze Alexa nem az ősi mesterséget űzi, hanem Ő az Amazon Echo hang asszisztense vagy hangos vezérlője. (Jujj, van már épkézláb magyar kifejezés a voice assistant-ra ill. a voice controller-re?)



Sajnos itthon nem kapni. Mintahogy az egész EU-ban sem. Igen, amíg EU-tagok még az Egyesült Királyságban sem. Na de majd Brexit után..... állítólag ugyanis egy EU-s törvény miatt nem kapható itt ez a kütyü. És valószínűleg nem lesz kapható az Apple és a Google hasonló készüléke sem.
Említett EU-s törvény eredetileg a Microsoft ellen készült, csak túl általánosra sikeredett, miszerint minden szoftverben ami kereső motort használ, a felhasználónak át kell tudnia állítania azt az általa kivántra. Namost ezekben az okos kütyükben ez ügye nem lehetséges.

Szóval én is kollégával hozattam Bostonból. Kiváncsi voltam hol tart ma ez a voice asszisztens dolog. Azon felül, hogy elégedetlen voltam mind Siri-vel, mint a Google Now-val, és a sok egyéb 3rdparty appal. Fő gondjuk, hogy nem okosotthonra vannak kitalálva, nem lehet nekik csak úgy odaszolni (bár van pár always on-t támogató Androidos telefon), vagy ha lehet is kiabálni kell, és az eredményt sem olvassák be mindig, hanem képernyőre teszik ki.

Na Alexa pont ezektől a nyűgöktől mentes. Ő mindig figyel, mindig meghall, és ahogy hanggal irányítom én is őt, ő is úgy közli az eredményt. Na erre voltam nagyon kíváncsi a gyakorlatban. Túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen.

Fizikailag a készüléket leginkább egy jobb égetett szesz díszdobozához lehet hasonlítani, formában is, méretben is. Mindössze kell találni neki egy megfelelő helyet, és bedugni a "220"-ba. Ami ritka eset Alexánál, mert ugye az USA-ból importálva nem EU-s csatlakozónk lesz ám!
Az elhelyezést megkönnyítendő sztereó helyett 360 fokos hangszórói vannak, ami annyit tesz, hogy lefelé van fordítva egy mély-közép sugárzó és egy csipogó. Így lényegében monók. Valóban jól hallani szerteszéjel a szobában, de egy sztereónak, esetleg egy kis surround-nak jobban örültem volna.

Egyébként Alexa hangja nagyon jól érthető, ami szerintem inkább köszönhető a normális hangszintetizátornak, mint a hangszórók kialakításának. Fontos ugyanis, hogy semmi robotszerű nincs benne! Tényleg.

Maga a beállítás pofonegyszerű. Legalábbis ha túljutunk azon a nehézségen, hogy a mobil app Magyarországról nem elérhető. Androidosoknak csodás segítség ilyenkor az ApkMirror.

Sokkal kevesebb opciót kellett beállítani mint gondoltam. Voltaképp a WiFi adatok kellenek neki, meg a kapcsolódó szolgáltatásaink belépő adatai (pl. Spotify, hírforrások). 5 perc után már egész értelmes dolgokat lehetett vele művelni. Itt gyorsan össze is foglalnám, nálunk mik a leggyakrabban használt kérdések (okosotthonos kéréseket majd lentebb kifejtem):

  • Alexa, what's the time in Budapest.
  • Alexa, what's the weather forecast for tomorrow/the weekend in Budapest.
  • Alexa, start a timer for 5 minutes.
  • Alexa, play David Guetta.
  • Alexa, play last station on Tune In.
  • Alexa, give me my news update? vagy what's in the news?
  • Alexa, add something on my todo/shopping list.
  • Alexa, what's the distance between X and Y.
  • Alexa, how many days until christmas.
  • Alexa, tell me a joke.
  • Alexa, how many calories are in a something.
  • Alexa, roll the dice.
  • Na és persze olyan easter egg-ek, mint: Good night. Are you stupid? How are babies made? 

Hatalmas hátrány, ami a fentiekben is látható, hogy az Echo-ban még szoftver sem gondol arra, hogy esetleg nem az USA-ban használják az eszközt. Alapértelmezett hely beállításához egy USA-beli irányítószámot kell beállítani ugyanis. Így hiszi az én Alexám most, hogy ő Bostonban van. Így az olyan egyszerű kérdéseket, mint a "What's the time?" is ki kell egészíteni, hogy "in Budapest!". Időjárásra ugyanez.
Ezek még megugorhatók, de pl. naptárbejegyzést már nem vennék fel szívesen, amibe vagy bele kell kalkulálni az időeltérést, vagy időzónát kellene mondani. Ez utóbbit mondjuk meg sem próbáltam....
Ugyanígy pl. az étteremajánló mögött lévő szolgáltatás szinte semmit nem tud Európáról (mert minek), a traffic-ra itt teljesen felesleges rákérdezni.

A hangfelismerés egyébként nagyon jó. Erre számítottam legnagyobb problémaként, de nem. Ha jól mondom nyelvtanilag, és nincs más hangforrás (vagy az pont Alexa), rendkívül jól megért.
Több változata is kapható az Echo-nak, pl. a kicsi, alapvetően kiegészítőnek szánt, és hivatalosan csak Alexán keresztül rendelhető, de valójában önállóan is működőképes Echo Dot. Viszont én is az eredetit, a nagyot javaslom első készüléknek, mivel a saját maga által kiadott hangokat, legyen az egy zene a Spotify-ról, nagyon jól kiszűri, és lehet vele úgy is kommunikálni. Echo Dot esetén előbb oda kell menni és gombnyomással "felkelteni az érdeklődését".

Illetve egy valamit még nem sikerült elérnem. A magyar dolgok elérsét, azok neveinek megértését. Pl. Rúzsa Magdi-t az istennek sem tudok vele lejátszani a Spotify-ról. A todo és shopping list is csak akkor működőképes, ha mindennek tudjuk az angol nevét.

Nézzük a más rendszerekkel való összeköthetőséget. Mert hát amellett hogy voice assistant, Alexa az okosotthonok központja is lehet. Legalábbis ez az egyik selling point. 
Gondoltam jó, legyen először egy lámpa, amit irányíthatok Alexával. Hát nem semmi árakba futottam. Minden nagyobb gyártónak megvan a saját rendszere, amit vagy támogat Alexa, vagy nem. A legnépszerűbb a Philips Hue rendszere. De mint ahogy a legtöbbhöz, ehez is egy központi hub kell, és ahoz kell venni az izzókat. Merthogy így olcsóbb.... Hát ha rögtön telerakod a házat 20-30 izzóval, akkor igen. De egyébként az egyetlen, Alexa által közvetlenül támogatott, hub-nélküli Lifx izzó árához képest fájó egy Hue kezdőkészlet ára.
Sőt tulajdonképpen van ahol akcióban olcsóbb volt egy önmagában WiFi-s Lifx izzó, mint egy Hue izzó. Vagyis szélsőséges esetben a Hue még a házat telerakva sem jön ki jobbra.
Én egy Lifx Color izzóra szavaztam. A kezdeti 3-4 firmware update után már látta Alexa is. Igen, a régóta polcon álló daraboknál elég elavult lehet a gyári firmware. Közben azért Alexa nem látja, a gyári Lifx mobil app is inkább ír ki hibát közben mint értelmesen tájékoztat. Egy kezdő felhasználó ezeket nem feltétlen ugorja ám meg.
Negyed óra után már tudtam Alexával kapcsolgatni a lámpát, vagy színt váltani. Végülis tényleg hangparanccsal. De sajnos olyan nyakatekertekkel, amire a haverok simán hülyének nézhetnek. Pl. "Alexa, aszk lájfex
 tu törn the floor lamp on." 
Generális problémát látok itt. Minden külső rendszernek, egész pontosan az Alexa-hoz letölthető képességnek ("skill"-nek) meg van a saját megszólító kifejezése, amit Alexa megszóltása után mondani kell. A Lifx izzkóknak ez az "ask lifx", az IFTTT-nek "trigger ...." És így elég nyakatekertté, de legalábbis a legkevésbé sem természetessé válik a kommunikáció.

Az alap On, Off parancsok szinte mindenre ráengedhetők, így legalább a floor lamp-et be tudtam tenni egy lamp nevű Alexa groupba, így a viszonylag egyszerű "Alexa, turn on the lamp"-re felkapcsolja az egyetlen csoportban lévő állólámpát, amibe a Lifx izzót tettem. A halványítás, színváltá gy már nem megy.

A TV-vel sem sikerült elérjem ezt az egyszerűbb működtetést. Ehhez ugyanis 2 további eszközre volt szükségem, mert az Echo-ból ezt a képességet gyárilag kifelejtették. Spórolhatott az amazon vagy 1 dollárt egy infra led kihagyásával.
A lényeg, hogy az Echo nem támogat semmilyen intelligens táviránytó rendszert. Ahogy fordtva a legnépszerűbb Logitech Harmony táviránytók sem támogatják Alexát. Mindkettő támogatja viszont az IFTTT-t, a népszerű feladatautomatizálót. Ezzel a trükkel miután a Harmony-ban felvettem a megfelelő activity-ket a TV bekapcsolására és a kívánt adóra kapcsolásra, az IFTTT-ben fel tudtam venni, hogy Alexának egy bizonyos kifejezést mondva (persze csak az IFTTT-t aktiváló "trigger" kulcsszó után) szóljon a Harmonynak valamelyik activity aktiválására.
Végülis működik, de az "Alexa, trigger turning the TV off" ("Alexa, váltsd ki a TV kikapcsolását.") nem túl természetes, de a szimpla "Alexa, trigger Duck TV" sem.

Végül pedig had említsem meg a játékokat. Vannak olyan skill-ek, amelyek nem valami külső eszköz működtetésére valóak, hanem önmagukban tudnak valamit. Ilyen pl. a Word Master szójáték, amít valahogy úgy kell  indítani, hogy "Alexa, ask Word Master to play a game." És ekkor elindul a már mindenki számára jól ismert "mondj egy szót az én szavam utolsó betűjável" játék. Nyelvtanulóknak voltaképp tök jó. Érdekes lehet még a Jeopardy, vagy a Capital Quiz, bár ez megint csak amerikai fővárosokat ismer ;-(

Összességében mintegy +50.000 Ft-ért tudok hanggal kapcsolgatni egy lámpát, meg egy TV-t.... nem túl nagy többlet ahhoz képest, amit Alexa az alap 50.000-es áráért eleve tud (hírek, időjárás, teendő és bevásárló lista, stb), ahhoz meg pláne, amit akár 51.0000-ért mind tudhatna, ha kicsit kevésbé spórolnának az Amazonnál.
Nem vagyok benne biztos, hogy hosszabb távon is a nappalink része marad minden eszköz. Alexa talán, pár okosítás esetén, esetleg ha már Európában is képes lesz a helyfüggő szolgáltatásokra (traffic, étteremajánlás, stb.)....
Nem rossz ez, csak úgy érzem, a lehető legegyszerűbben kiviteleztek mindent. Mintha a gyártó sem lett volna biztos a dolgában, és ezért nem öltek elég energiát abba, hogy kitalálják, hogyan lenne mindez igazán felhasználóbarát.

Kiváncsian várom a Google és az Apple hasonló eszközeit.
















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése