2015. július 27., hétfő

Ma már igenis van értelme mobillal fotózni. Technikailag nem a legjobb eszköz persze. De ahogy Szipál Márton mondta egy TV műsorban: "a legjobb fényképezőgép egész egyszerűen mindig az, ami nálunk van" ;-) És ez pedig manapság leginkább a mobilunk.

Egyelerő külön utakon járnak a gyártók, de ha ezek egyszer találkoznak, kérdés nem is nagyon marad:
  • felbontás - 13 megapixel felett már igen nagy nyomatokon is szépek a képek, több profi stock fotós oldal sem kér minimum ekkorát
  • fényerő - F2.0 alatt ez már nem lehet probléma (lásd LG G4: F1.8, vagy Samsung S6: F1.9)
  • gyors fókusz - lásd lézeres támogatású autófokuszok
  • "mélységéletlenség" - drága spéci lencsék helyett egyszerűen két érzékelővel és egy kis matekkal (lásd Huawei Honor 6 Plus)
Ahogy egyre többen próbálják kreatív fotózásra is használni a jobb mobilokat, úgy a kapható felszerelések, kütyűk is szaporodnak. Sok a szemét, de van bőven aminek értelme is van, és akár még fillérekért beszerezhető kínai cucc is lehet ilyen!

Én magam is használok egy szép kis gyűjteményt, direkt mellőzve a drága dolgokat, csak hobbi célra. Nem okvetlen fotós versenyek megnyerése a cél (bár már vannak kimondottan mobilos versenyek is), hanem a fotózással töltött idő változatosabb, izgalmasabb kihasználása. Még csak külön táska sem kell a felszerelésnek, egy nyaralásra simán bedobálom őket a ruha, vagy a kézipoggyászba a szendvics mellé.

Állvány (tripod)

Ugyan minek az állvány mobilhoz? Pláne ahhoz kell, hiszen a legtöbb azonos fényviszonyok mellett sokkal hajlamosabb bemozdulni, mint egy azonos árú digitális fényképezőgép. Minden mobil fotósnak kötelező felszerelés.

Na persze hatalmas állványokat tényleg nem érdemes háton cipelni, de a híres, flexibilis lábú GorillaPod és klónjai nagyon változatos rögzítési lehetőségeket kínálnak.


Mire jó:

  • gyenge fényviszonyok között bemozdulás megelőzésére,
  • igen változatos pozíciókban rögzíthetjük a gépet,
  • a forgatható fejűek körpanoráma készítésében is sokat segíthetnek (hogy az eleje meg a vége garantáltan találkozzon, többszöri újrapróbálkozás nélkül)

A legtöbb kis állványhoz sajnos még nem jár mobil konzol, csak állványcsavar, ami viszont nem nagyon megy a mobilokba. Ezért egy állványmenet átalakítót is be kell szerezni külön. Gyakran a legolcsóbb egy pár dolláros kínai szelfi bottal együtt beszerezni, legtöbbször azok is álványcsavarosak, és a konzolt át lehet szerelni mindig ahova kell.

Szelfi bot (a.k.a. monopod)

Pár éve még nem is létezett, most meg a kenyér mellé akciós ;-) Ne ragadjunk le azonban annál, hogy csak szelfikre használjuk. Érdekes dolog mindennapi helyszíneken de fura, magas, kilógó, stb. "szemszögből" fotózni, nem csak magunkat.

Az előre időzítéssel nem érdemes bajlódni, csak a fotó ellövésére alkalmas - beépített vagy különálló - gombbal rendelkező modelt szabad venni! Ez lehet bluetoothos, vagy ami a fülhallgató/headset csatlakozón keresztül működik.

 

Mire jó:

  • természetesen magunkat fotózni,
  • érdekes nézőpontból fotózni,
  • kihúzva, enyhén "rátámasztva" egy tengely mentén ugyan, de segít csökketneni a bemozdulást (komoly fotósók komoly monopodokat használnak ugyanezen célból, gyakran elég, mégsem kell egy nagy állványt cipelni)
Sok helyen nagyon menő és drága dologként tálalják, miközben a legtöbb (úgy értem UGYANAZ!) az itteni árának (általában 4-6000Ft) feléért, harmadáért is megrendelhető a kínai oldalakról, szállítással együtt, igaz várni kell rájuk 2-3 hetet:

Makró és széles látószögű, valamint halszem lencse feltétek

Ez talán a legzavarosabb víz a mobil fotós kütyűk terén. Nagyon sok a rossz minőségű cucc. Itt tényleg gyanús, ami olcsó. A lényeg a lencsék minőségén van, azt pedig nem lehet olcsón gyártani.
A különbség leginkább a képek sarkaiban tapasztalható elmosódás mértékében jelentkezik.

Sajnos a komolyabb gyártók az igazán jó rögzíthetőség miatt telefon-specifikus adaptereket gyártanak csak, így ha valakinek nem high-end telefonja van, csak az univerzális kivitelekből választhat, azokból viszont még nem is találtam igazán ajánlhatót, max játszadozni.


Mire jók:

  • látószög növelésére,
  • (középen) részletesebb makró fotók készítésére,
  • sok egyenessel operáló képekből érdekesen torz látvány létrehozására,
  • játékra - erre a néhány dolláros univerzális darabok is megfelelőek

LED-es kiegészítő fény

Sokan megállnak a vakunál, mint fényforrás, pedig az nagyon szűk lehetőségekkel bír. Gyakran nem elég erős, vagy épp közelre túlságosan is az, beégnek a közeli dolgok, az emberek számára kellemetlen lehet, és eleve nem is látjuk előre mi lesz az eredmény.

Szerintem megfelelő használattal az állvány után egy LED-es kiegészítő lámpa lehet a leginkább használható, legtöbb eredményt hozó kiegészítő. Pláne ha mindenféle színes feltétekkel el tudjuk tolni vele a kép színhőmérsékletét hidegebb vagy melegebb irányba, vagy ha extrém színes árnyakat, fényvisszaverődéseket tudunk hozzáadni.


Így használ egy drágább márkás darabot (Manfrotto Lumie) pl. egy fashion fotós:



De egy kínai, hazai fotós boltokban is beszerezhető, olcsóbb darab is bőven elég az izgalmas képekhez (CN-LUX360):
Ezeket ráadásul össze is lehet kapcsolni.

Vannak elég "extrém", célzott felhasználási területre készült darabok is, pl. kimondottan esti mobil selfie fotózáshoz (ahol vaku általában eleve nem is áll rendelkezésre):




vagy épp a Lenovo VIBE Xtension Selfie Flash nevű kütyüje, ami a modellek studiofotóin oly látványos kör alakú fényt is képes előidézni a szemeinkben:

Mire jók:

  • esti fotózás során a lehetőségeink megtöbbszörözésére
  • izgalmas visszaverődő fények hozzáadására (pl. vízfelszínre, hajra, stb.)
  • esti szelfie fotózásra
 

Appok

Mobil fotózás nincs is ezek nélkül. Ne elégedjünk meg a gyári programmal! És érdemes nem csak a fotós appokat megnézni, rengeteg, csak utólagos editálást, effektezést lehetővé tévő app van.

Az alap funkciókat, effekteket mindegyik jól tudja, és a legtöbbnek van 1-1 igazán egyedi funkciója is. Érdemes vévigpróbálgatni őket, egyrészt jó szorakozás, másrészt csak így alakulhat ki az a 3-5 program amit hosszabb távon is meg fogunk tartani a telefonon.

Én:
  • hétköznapi fotózásra a gyári appot (LG G2-n) használom a sebessége miatt, 
  • a szerkesztésre szánt képhez a Better Camera-t, mert tud sokkal enyhébb JPEG tömörítést (4-5MB vs. 9MB ugyanazon fotóra!, persze ha Lollipop-ot feltettem volna akkor lehetne RAW képem is),
  • a közeli témák szép, kis mélységélességű fotózására Google Camera-t (egészen pontosan annak Életlenítés, vagy angolul Lens Blur funkcióját, ami két képből dolgozik), mert jobb mint bármelyik utólagos focus blur effekt
  • a szerkesztésre magára leginkább Autodesk Pixlr-t és Google Snapseed-et használok vagy a közösségi fotó appok 1-1 előre konfigurált filterét.

Ne csak megoszd.... vegyél részt versenyeken is, vagy keress pénzt a képeiddel!

Ma már rengeteg profi és amatőr közösségi hálózat létezik. Sőt, az Instagram igazából unalmas, nem érdemes ennél leragadni. Nagyon izgalmas kisebb versenyekben részt venni (pl. adott témájú hétvégi fotózás), és látni, hogy ismeretlenek a világ másik végéről elismerésüket fejezik ki!
Sőt, némelyik hálózat stock photo store-ként is működik, vagyis a képeinkért akár még pénzt is kaphatunk.

A következőket ajánlom:
  • EyeEm - sok "küldetés" és itt van leginkább olyan közösség, amit lehet élvezni, vagyis nem túl sok a nagyon kezdő, de nincsenek zavaróan túlsúlyban a profi fotók sem
  • 500px  - ezt csak profiknak ajánlom, amatőr képekkel hamar flusztrálóvá válik, hogy nem tudunk elérni másokkal hasonló népszerűségi szintet
  • PicsArt - pont az ellentetje, túlnyomó részben kezdők vannak jelen, viszont vannak rajzok is (versenyekben is!)
  • Fotor - eredetileg fotóeffektező app, de újabban "események"-et is írnak ki, különlegességképp apró pénzdíjjal
Egyik sem tiltja meg, sőt, többnyire beépített funkcióként fel is kínálják, hogy Instagramon és/vagy Facebookon is megosszuk a képet. Így a még mindig legtöbb nézőt hozó rendszerről sem kell lemondanunk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése