2014. február 11., kedd

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon mikor kezdi el igazán komolyan, több szolgáltató is limitálni a túl nagy sávszélességet igénylő netes szolgáltatásokat, és/vagy az előfizetőtől nagyobb összeget kérni a megfelelő netért? Megmondom: MOST!

A helyzet persze egyelőre csak amerikában igazán kritikus, ahol már régebb óta működnek ilyen szolgáltatások, pl. a netflix, hogy csak a legismertebbet említsem. Ott bizonyos mobilszolgáltatók már berágtak ezekre, konkrétan több pénz próbálnak elkérni az ügyfeleiktől a nagyobb hálózati terhelés miatt.

De nyugodtan ide vehetünk olyan szolgáltatásokat is, amelyek nem jellegüknél fogva harapnak eleve túl sokat a nagy közös sávszélességből (lásd video streaming), hanem csak mert sokan használják. Vagy, ami még rosszabb, sok szolgáltatás épül rájuk, mint infrastuktúrára... talán számotokra is ismerős az Amazon Web Services (AWS), ami rengeteg, egyenként nem is sávszélesség-igényes weboldal, vagy épp mobil alkalmazás szerver oldalát adja.

Ilyen felállásban ugye már kevésbé "érthető" az előfizetőt terhelni azért, mert egy olyan szolgáltatást használ, amit egy olyan 3rd party insfrastruktúrára építettek, amihez neki igazából semmi köze, nem is nagyon érdekli.

Ez a háború Amerikában már zajlik, de át fog gyűrűzni ide is. (A netflix pl. már betette a lábát Európába. Lehet mire ideér már nem lesz aktuális, lehet többet fizetni érte, mint a TV-ért, úgy meg marad a torrent-bolt.)

Hamarosan nem csak a maximum és a garantált sávszélesség lesz az, amiket az árral szemben mérlegre kell tegyünk egy internet hozzáférés választásakor. Hamarosan jönnek a fapados és prémium hozzáférések.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése