2014. november 16., vasárnap

A közelmúltban meglepő dolgokra derült napfény a Microsoft háza tájról.

A munkám során a C++-ban való Androidos fejlesztés nehézségeivel szembesülve, és persze az egyes platformok penetrációjának változásait követve, egyre inkább más eszközöket kerestem.

Nem állapot hogy nincs egy normális C++-os fejlesztőkörnyezet sem Androidra. Mi az hogy normális? Hát van benne normális debugger. Mi az hogy normális? Hát egyrészt ami működik, és könnyen kezelhető (tehát véletlenül sem command line-os).

A korábbi, Eclipse-re épülő környezetben részben működő, "hivatalos" natív debug a mi környezetünkben egyszerűen nem működik (sok külön buildelt külső lib, nem csak pár CPP file JNI alatt), Android Studióban eleve nincs ilyen funkció, az ARM DS-5 (Eclipse plugin) elég készülékfüggő, és azokon is elég instabil. Az Android++ pedig még nagyon gyermekcipőben jár.

Ezért ugrok mindenre, ami ilyesmit ígér. Pláne, ha még a multiplatform fejlesztéshez párosul. Hiszen egyre inkább butaság egy fejlesztőnek egy platformba bezárnia magát.

Így találkoztam az egyik budapest.mobile meetupon a Xamarin-nal. Állítólag ex-microsoftosok csinálták, de amúgy is szoros a kapcsolat, mert egy szint felett Visual Studio-ra épül (alacsonyabb szinten saját IDE van). No és persze az sem mindennapi, hogy a Microsoft Magyarország Technical Evangelist-ja mutatta be. És akkor még ott van az Apache Cordova támogatása is, szóval a Microsoft valamiért eddig is nyitott volt mások felé.

A Xamarin lényege egyébként, hogy C# és .NET alapokon tesz lehetővé fejlesztést egyszerre 3 mobil platformra, debuggal együtt. A legfontosabb azonban mégis az, hogy nem esik abba a hibába, mint a legtöbb multiplatform fejlesztőkörnyezet, ami megpróbálja a GUI fejlesztést is közös alapra tenni, és ezzel bizony mindenhol limitálni is egy kicsit. Itt a GUI marad az adott platformra speciális. Ez így jó! És minden egyebet, alkalmazáslogikát, kommunikációt és a .NET miatt ugye Azure integrációt is elég egyszer lefejleszteni. Elég látványos volt a bemutató az iOS UI Visual Studio-ban való összerakásáról, majd deployolásáról a Windows-os géphez csatolt Mac mini-n futó emulátorra, majd a futó app debugolásáról.

Sajnos az előadáson kiderült az is, hogy igazán komoly célokra erősen fizetőssé válik a dolog. Így viszont a tipikusan kicsi mobilapp fejlesztők számára annyira nem ideális.

Aztán pár nappal ezelőtt, az eddigi nyitottságát még magasabb szintre emelve, maga a Microsoft jelentett be nagyon jó híreket.
Egyrészt ingyenessé teszik a Visual Studio-t, egy Community Edition formájában, ami ráadásul nem is olyan alap szintet jelent, mivel gyakorlatilag a korábbi Professional-nek felel meg.
Másrészt, hogy a Visual Studio 2015-től (ami jelenleg még csak preview formájában érhető el), igazán komoly multiplatform fejlesztésre lesz lehetőség. (A már korábban is elérhető Apache Cordovát nem sorolnám ide, nem tartom a webes eszközöket jónak mobilapp fejlesztésre.) Hanem pl. rendes Android-os emulátor is része lesz a csomagnak, rendes grafikus debuggal, stb......Nem mellesleg a .NET-et nem csak multiplatformmá, hanem open source-szá teszik.
Ha ennek fele igaz, már az is nagyon jó.

Bővebben: itt

Mondanám, hogy ennek semmi köze a Xamarin-hoz, de érdekes módon ha a VS 2015 Preview-ban új Android projektet akarunk létrehozni, annak Xamarin1 lesz a neve.... ;-) És utána le is kell tölteni a Xamarin-t. És vannak még olyan zavaró tényezők, hogy valamiért maga a VS2015 is leszed egy r10-es Android NDK-t, majd a Xamarin is egy R8-ast.....

Na de nézzük ezt most máshonnan. Adott a Windows Phone. Ördögi kör, hogy nincs elég user, mert nincs elég app, mert nem fejlesztenek elegen a platformra, mert nincs elég user. Hogyan oldjuk ezt meg? Adjunk egy, az "eredeti"-nél kényelmesebb eszközt a többi platform fejlesztőjének, ami ráadásul hozza magával a könnyű, 2. és 3. platformra való fejlesztést is, kényelmes felhő-integrációt, és mindezt "ingyen" (legalábbis a Xamarin feature-ök majdani végleges árazása még nem egyértelmű hogyan lesz a végeges verzióban, jelenleg professzionális felhasználásra erősen fizetős).

Összefoglalva egy szavam van erre: ZSENIÁLIS!!!
Törjön le a kezem, ha a következő appomat nem így kezdem el (feltéve hogy ez a végleges verzióban is ilyen szép lesz, ahogy most sejteni lehet).




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése