2011. július 5., kedd

Idestova több, mint 12 éve foglalkozok valamilyen szinten mobilokkal. Először persze felhasználóként, majd - amikor már értelme is volt - fejlesztőként. Ezen idő alatt igen sok mobil megfordult a kezeim között. Tizenegynéhány saját, és több mint száz egyéb telefon, többnyire munka kapcsán.

Kifejezetten vicces, hogy a mai tipikus mobil felhasználó, avagy a fogyasztói célcsoport már nem is emlékszik az olyan remekművekre, mint pl. az Ericsson (még Sony nélkül) GH-197, vagyis az első telefonom (1996-ban jelent meg talán). Íme:


Azt nézzétek, kihajtható antenna! És akkor ott volt a GF-197 változat, flippel. Ma már úgy hatnak ezek, mint a klasszikus levehető ajtós NDK turmixgép… és amire a fiatalabbak most szintén hülyén nézhetnek ;-)

Akkoriban talán a mostaninál is gyorsabb fejlődés volt. Ezután hamar eljutottunk a Nokia 3210-ig, és társaiig. Ezek az ezredforduló előtt már kicsik voltak, polifonikus csengőhangokkal, logókkal, játékokkal, stb.

A nagy rohanásban a gyártók azt sem tudták merre fejlesszenek, hol előzzék meg a többi gyártót. Akkoriban pl. a Siemens próbálkozott az első színes kijelzős mobillal (európában), az S25-tel:



Ez pl. túl nagy lépés volt. Utána még évekig nem lett általános a színes kijelző. Pedig én nagyon szerettem.

Térjünk rá lassan arra, amiért ez e bejegyzést írom végülis. Felháborít, hogy népbutítás zajlik manapság az „okosmobil” kifejezés kapcsán. Ezek tényleg okosabbak, mint régen, nem kérdés. De:


  • Gyakran olyan funkciókkal reklámozzák őket, amelyek kapcsán egyszerűen hazugság az, hogy 8-10 évvel ezelőtt nem volt elérhető.

  • Talán ennél is zavaróbb, hogy olyanokat tartanak elsőnek és tisztelnek a piacon a vevők, akik nem voltak azok, és akik ezzel jócskán visszaélnek. (Nem áll szándékomban nekimenni nagy cégeknek, csak nem árt ha az, aki idetévedett, vagyis érdeklődik valamilyen szinten a mobilok iránt, egy kicsit tisztábban lát.)

  • A gyártók olyan hibákat követnek el, amelyek a múltat elnézve hihetetlenek. Mármint hogy még elkövetik.

A csodás Handheld PC ill. PDA-s időszakot mintha már el is felejtettük volna. Hát hogyne lehetett volna mobil eszközön e-mailezni, netezni, chatelni még 2000 előtt!?

Psion Series5 ill. 5mx. Tessék:



Csodás készülékek voltak ezek. Igaz drágábbak, de ez most is így van azokkal a készülékekkel, amelyeket csodásnak tartunk. Nekem sem sajátom volt, ami a kezembe került.

Voltak olcsóbb alternatívák is persze. Pl. egy mobillal kábelen vagy infra porton keresztül egy Palm m100-on vagy 505-ösön is ugyanazt meg lehetett csinálni, mint egy Handheld PC-vel.






Emlékszem az első PDA-mat, a fenti m100-ast még pult alól vettem egy budai pizzeriában 40.000 forintért. Az azért akkoriban még mindig elég sok volt… ha szüleim megtudták volna, hogy mennyibe került, kitagadtak volna.

De ma többen geekek. A magyarok meg főleg. A már 10000 felhasználó felett járó _ingyenes_, és csak magyarországon elérhető alkalmazásom statisztikáját a mai napig nem hiszem el…. aszerint ugyanis a felhasználók 90%-a a legdrágább top-készülékekkel rendelkezik. Nem a 30.000 forintos ZTE Blade-del, amin egyébként ugyanúgy elfut a programok nagy százaléka. A ZTE az ciki, értem én.

Ez a mai geek társadalom gondolja azt pl. hogy az AppStore az az Isten. Pedig ha tudnák, hogy csak a sokadik mobil szoftvereket áruló bolt volt, csak épp diktatórikus elvekkel. A buta népet meg leigázták, ahogy a történelemben már sokszor.

Mi történt a többivel? Handango.com, PocketGear.com, stb? Vagy már csődbe mentek, vagy hamarosan csődbe fognak menni. Senki nem tud róluk, nemrég a még életben maradtak egyesültek. Így az appia.com még vergődik kicsit. A fejlesztői support leveleimre 5-6 hét átfutási idővel válaszolnak. Szerintem kb. 2 ember az egész cég, legalábbis a supporton többen biztos nem ülnek. Korábban meg meg akartak hívni Amerikába konferenciára top developerként. Na jó, a repjegyet nem akarták kifizetni, csak a szállást ;-)

Lehetne mondani hogy az eltűnt cégek rontottak el valamit a piacon. Pedig nem. Jó és működő dolgokat csináltak, tényleg. Bizonyos szempontból jobbakat,mint most. Egyszerűen csak jött egy nagyobb kutya. És mint tudjuk, a nagyobb kutya baszik.

Fentebb sem véletlenül tettem ki olyan gyártók elsőnek számító termékeit, akik ma nem szereplők a mobil piacon. Ma istenítjük az iPhone-t, az Androidot. Simán lehet, hogy 10-12 év múlva a nevükre nem fog senki sem emlékezni, nem hogy még státusszimbólum legyen valamelyik is, amire egyes őrültek a fizetésüknek akár jóval több, mint felét is rászánják.

Lássuk be, rajongásunk jelenlegi tárgyai „néha” erősen megkérdőjelezhetőek. A gyártók olyan fejlesztéseket tesznek, melyeknek semmi értelme, közben meg nem fejlesztenek olyasmit, amit igencsak illene. Pl. már egy gomb is ciki egy új készüléken. Már a fényképezőnek se…. Hát a kezét törném le, aki ezt kitalálta, elkezdte.

A másik hogy egy egyszerű led (kb. 10 fillér) sincs már a top készülékeken (pl. LG Optimus 2X), hogy a nem fogadott hívást, vagy egy SMS-t úgy jelezzenek (pl. csak ledobva az asztalra), hogy ne kelljen hozzá néha-néha bekapcsolnom.

Tényleg azt mondják a nagy statisztikák, hogy ezt akarjuk, és ezért kapjuk ezt?

Még az olyan, nevetséges, hosszú évek óta el nem követett hatalmas hibákat, mint pl. egy egyszerű ébresztő funkció működésképtelensége sem bünteti a piac. Pedig az egész brandnek cikivé kéne válnia, ha egy készülék, OS verzió, stb. így megy ki.

Ma már a legalább 2 napos üzemidőnek is nagyon örülünk (ha szarrá hackelve pl. az Androidos telónkat, vért izzadva sikerült ezt egyáltalán elérnünk). Jó, ezzel még együtt lehet élni. De azzal már nehezebb, hogy egy iPhone vagy Androidos mobil 1-1.5 óra GPS-es navigáció után már kakukk. Az előző telefonommal, egy Nokia 5730-assal, OVI maps-szel miért tudtam úgy elmenni egy 4.5 órás útra, hogy utána még bőven maradt is benne szufla és még nem pampogott töltőért? Nem kellett aggódnom, hogy vajon még azelőtt lemerül-e hogy este rá tudom dugni a hálózati töltőre. (Társadalmi tiltakozást indítva évek óta nem vagyok hajlandó aktív tartót venni az autómba. Kerülgesse a szivargyújtó kábelt, aki legyártotta…fúrassa, ragassza szét a műszerfalát, aki Győzikés plüssel is letakarja.)

Bosszantó, hogy ezek pedig párhuzamosan jelen lévő, azonos funkciókat szolgáló technológiák. És mégis, a sajtóban ugye manapság gyakran pont a Nokiát kezdik temetni…. egyébként tényleg remélem megcsinálják az azonos tudású, de sokkal tovább működő mobilt. Ha Windows Phone-nal hát azzal, nekem már olyan mindegy. Addig maradok a legkevésbé bosszantó mellett, ami most épp az Android. (Pártatlan vagyok. Az LG Optimus 2X-em gyári 2.2-es OS-éből a legújabb is nagy hulladék. De arról,meg főzött ROM-okról majd egy külön cikkben.)
Következő
Újabb bejegyzés
Előző
Ez az utolsó bejegyzés.

1 megjegyzés:

  1. Jó cikk, egyetértek. Igen, én is azt tapasztalom a köreimben, hogy vér ciki, ha valaki nem a legújabb, legdrágább nagy márkát tartja a füléhez... A többi, csak olcsó kínai vacak szerintük. Amikor felvillanyozom, hogy abban is az van, amiért sok pénzt kiadtál, akkor pedig az a válasz, hogy: "ennek legalább neve van!". No comment... A legjobb az volt, amikor a kollégám kezdte el fejtegetni, hogy a kínaiak milyen gagyikat készítenek és be kellene tiltani mindent ami ott készül. Erre csak annyit mondtam neki, hogy nézzen utána, hogy az iPhone-ját hol gyártják... :)

    VálaszTörlés